BEHANDELINGEN

Behandelingen

Parodontologie
Wat is parodontologie?
Parodontologie is de kennis van het parodontium.
Het parodontium is het steunweefsel van uw tanden en kiezen.
Dit is het tandvlees, de vezels en het bot waarmee de gebitselementen in de kaak bevestigd zijn.
Tandplak op tanden en kiezen veroorzaakt een ontsteking in de ruimte onder het tandvlees (de pocket).
De ontsteking kan zich verder uitbreiden van het tandvlees naar het ondergelegen kaakbot.
Het kaakbot rondom de tanden en kiezen gaat hierdoor verloren.
Uiteindelijk kunnen de tanden en kiezen los gaan staan en tenslotte verloren gaan.
Deze vorm van tandvleesontsteking heet parodontitis.

Hoe herken ik parodontitis?
Rood, slap en gezwollen tandvlees.
Tandvlees gaat bloeden bij het poetsen of bij het eten.
Tandvlees kan op den duur gaan terugtrekken.
Vieze smaak of een slechte adem
Parodontitis geeft zelden pijnklachten.
Al deze verschijnselen kunnen ook afwezig zijn, waardoor parodontitis lang onopgemerkt blijft.
Ook spelen factoren zoals roken, stress, medische problemen of het gebruik van bepaalde medicijnen en individuele vatbaarheid een rol.
Met een goede behandeling en uw medewerking is het mogelijk om parodontitis te stabiliseren en het verlies van tanden en kiezen te voorkomen.

Wat zijn de oorzaken van botafbraak?

Erfelijke aanleg

Dat er in bepaalde families meer parodontitis voorkomt was al bekend, dat erfelijke aanleg hierin ook een rol speelt, is iets wat de laatste jaren steeds duidelijker wordt. Sommige mensen produceren meer ontstekingseiwitten bij parodontitis dan andere. Door deze hoeveelheid ontstekingseiwitten wordt de ontstekingsreactie heftiger dan nodig is, dit zorgt er voor dat er ook meer kaakbot en ligament vezels worden afgebroken. Een ontstekingsreactie moet ook effect sorteren; als de bacteriën er niet door worden gedood, maar wel lichaamseigen structuren worden aangetast, dan zal dit ook bijdragen aan de parodontale afbraak. Momenteel is het al mogelijk om een gen, welke de gevoeligheid voor parodontitis kan vergroten, te testen. Dit zal in de toekomst steeds meer onderzocht worden en waarschijnlijk zal het dan mogelijk zijn om de genetische aanleg voor parodontitis al op jonge leeftijd te bepalen, zodat tijdig extra preventieve maatregelen genomen kunnen worden.

Roken
Dit is een zeer belangrijke risicofactor. Rokers hebben een 3 tot zes keer grotere kans op parodontale aandoeningen dan niet rokers. Daar komt nog bij dat de parodontale afwijkingen bij rokers ernstiger zijn dan bij niet rokers en ex-rokers. De behandeling van parodontitis slaat bij rokers veel minder goed aan dan bij niet rokers. Dit geldt zowel voor chirurgische als niet chirurgische behandelingen. Bloedend tandvlees als indicatie van een parodontale aandoening treedt door de nicotine minder en in een later stadium op, hierdoor kan de parodontitis onopgemerkt blijven. Al met al genoeg redenen om te stoppen met roken wanneer je parodontitis hebt of wilt voorkomen dat je het krijgt.

Andere cofactoren
Hiermee worden o.a. factoren bedoeld, die de afweerreactie kunnen verslechten of verminderen zoals diabetes, stress, maar ook HIV en bijv. leukemie, zorgen ook voor een vergrote kans op parodontale afbraak. Mensen die bestraald zijn in het hoofd-hals gebied maken o.a. door een tekort aan speeksel, ook een grote kans op parodontitis. Voor patiënten met deze ernstige aandoeningen is een uitgebreide en zorgvuldige mondhygiëne en regelmatig tandartsbezoek (zeker vier keer per jaar) van groot belang. Tevens kunnen hormonale veranderingen, welke bijv. optreden tijdens de zwangerschap en in de overgang, aanleiding zijn tot een (hevigere) onsteking van het parodontium. Bij vrouwen, zal tijdens de zwangerschap het tandvlees eerder bloeden en ontstoken raken, dit wordt zwangerschapsgingivitis genoemd.

Verdiepte pockets
Als je in het verleden aan parodontitis geleden hebt, dan kunnen er nog plekken zijn met verdiepte pockets. Ook al zijn ze momenteel niet ontstoken en rustig, zij zullen altijd plekken blijven die snel opnieuw geïnfecteerd raken en van waaruit de parodontale afbraak verder gaat. Je zou kunnen zeggen dat een goede mondhygiëne bij een ex-parodontitis belangrijker is dan bij een (nog) gezond iemand.

Wat houdt de behandeling in?
De mondhygiënist reinigt uw gebit ook onder het tandvlees
de behandeling wordt onder lokale verdoving uitgevoerd
u leert hoe u uw gebit goed kunt onderhouden, hier besteden wij veel aandacht aan
Het gebit wordt per deel gereinigd.

Onder het tandvlees wordt de wortel grondig glad gemaakt (initiële behandeling).
Hierdoor kan het tandvlees weer gezond worden.
Drie maanden na de behandelingen wordt door de mondhygiënist  het herstel van uw tandvlees weer in kaart gebracht en een vervolgplan besproken (herbeoordeling).
Het kan nodig zijn dat aanvullende behandelingen ervoor moeten zorgen om de pockets ondiep te maken (chirurgie), zodat het tandvlees gezond wordt.
Om het tandvlees gezond te houden en u te begeleiden in de dagelijkse reiniging van het gebit is regelmatige nazorg door de mondhygiënist van het aller grootste belang. Parodontitis komt zonder goede begeleiding vaak terug.

Uw gebit is gezond tandvlees waard!

U kunt terecht voor de volgende behandelingen.

1. Mondhygiëne instructie; uitleg over het verzorgen van uw gebit, zowel voor volwassenen als voor kinderen.
2. Voedingsadviezen; een gezond voedingspatroon draagt bij aan een goede conditie van uw gebit.
3. Het verwijderen van tandsteen.
4. Een uitgebreide parodontale behandeling vanwege tandvleesproblemen.
5. Polijsten.
6. Polijsten van vullingen.
7. Het geven van verdoving, ter ondersteuning van de behandeling.
8. Het aanbrengen van fluoridelak bij o.a. gevoeligheid.
9. Het bleken van uw gebit.
10. Het behandelen/begeleiden (sealen van blijvende kiezen) van kinderen.

Groot worden met een gezond gebit
Mijn praktijk is speciaal voor kinderen van 2-18 jaar. Ik begeleid de kinderen gedurende hun hele jeugd om hen te helpen bij een goede mondhygiëne, zodat ze een leven lang plezier hebben van een sterk en gezond gebit.

Als mondhygiënist heb ik veel ervaring met het behandelen van (angstige) kinderen. Met persoonlijke aandacht en op een positieve manier leer ik kinderen om hun mond gezond te houden. Kinderen met een melkgebit zonder gaatjes hebben later veel meer kans op een gaaf blijvend gebit.
Doordat kinderen en jongeren graag bij mij in de stoel komen, zijn zij meer gemotiveerd hun tanden en kiezen goed te verzorgen. En ook voor ouders is het een prettig gevoel dat hun kind vertrouwd is in de tandartsstoel.
De laatste jaren blijkt dat kinderen steeds vaker en op jongere leeftijd gaatjes krijgen. Dit komt o.a. door minder voorlichting, meer gebruik van suiker en minder aandacht voor het tandenpoetsen. Door deze alarmerende ontwikkeling besteed ik extra aandacht aan kinderen.
Kinderen maken vanaf twee jaar spelenderwijs kennis met behandeling. Ik tel de tanden en kiezen, waarbij het wennen aan de stoel en aan mij het belangrijkste doel is. Hiervoor gebruik ik onder andere een tandenpoetsvis en ander speelgoed.

Als het kind ongeveer zes jaar is start de behandeling. Het kind is intussen gewend aan mij en de (tandarts) omgeving. Het gebit wordt gekleurd met speciale kleurstof om te controleren of de tanden en kiezen schoon zijn. Daarna krijgt het kind een uitgebreide mondhygiëne-instructie. Het gebit wordt gereinigd, waarbij tandsteen en aanslag worden verwijderd. Tenslotte wordt het gebit gepolijst met een speciale polijstpasta. Blijvende kiezen kunnen geseald worden (zie behandelingen) en ook een fluoride behandeling is mogelijk.

Voor jongeren met een beugel heb ik extra aandacht. Orthodontisten bereiken het beste resultaat als in deze periode een goede mondhygiëne bereikt wordt. Uitgebreide gebitsreiniging en mondhygiëne instructie is noodzakelijk op deze leeftijd.

Tandenpoetslessen
Sinds 2008 geef ik regelmatig tandenpoetslessen op basisscholen. Voor vier verschillende doelgroepen, peuters, onderbouw, middenbouw en bovenbouw heb ik tandenpoetslessen ontwikkeld. Elke les is afgestemd op de kennis en het niveau van de doelgroep.
Het geeft enorm veel voldoening als kinderen enthousiast reageren en het nut inzien van goed een goed gebit en gezond tandvlees.

VIJF ADVIEZEN VOOR GEZONDE TANDEN EN KIEZEN:

1. Twee keer per jaar naar de tandarts of mondhygiënist
2. Twee keer per dag twee minuten tandenpoetsen met fluoride tandpasta
3. Kinderen tot 10 jaar napoetsen
4. Maximaal zeven keer per dag iets eten en drinken
5. Voor het slapen goed tandenpoetsen en daarna alleen water drinke

Huisregels:
Neem altijd je eigen tandenborstel mee
Geen eten of drinken in de praktijk
Geen dieren in de praktijk
Kinderen tot 10 jaar mogen een ouder meenemen naar de behandelkamer
Vanaf 10 jaar kan je het alleen
Geef altijd veranderingen zoals een verhuizing, medicijngebruik of allergieën door

Waarom PROMONDZORG
– Afspraken op korte termijn
– Ingeschreven in kwaliteitsregister voor mondhygiënistes
– Lid van NVM (Nederlandse Vereniging voor Mondhygiënistes)
– Gespecialiseerd in kinderen
– Begrip voor angst
– Altijd bereikbaar

ONLINE AGENDA

Maak nu een afspraak 023 – 5650385

bleken